Геронтолошки центар добио 33 милиона за санацију Новог дома

Геронтолошки центар у Кикинди добио је решење од Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, којим су одобрена средства у износу од 33 милиона динара за комплетну санацију зграде Новог дома.
Директор Геронтолошког центра Светислав Вукмирица истакао је да су средства добијена за овај пројекат веома значајна, како за ову установу тако и за сам град.
На овом пројекту смо радили скоро годину дана, од децембра прошле године. Било је потребно пуно труда и систематичног рада да се добију средства. Сада следи спровођење јавне набавке од стране комисије коју ће чинити представници Канцеларије за јавна улагања и Градске управе, а радови на санацији зграде ће почети наредне године, рекао је Вукмирица.
Након санације Геронтолошки центар ће добити нову зграду која ће испуњавати све критеријуме и задовољавати стандарде за добијање трајне лиценце. Ова установа тренутно ради са привременом лиценцом, а рок за добијање трајне дозволе је 2021. година.
Пројекат који је одобрен подразумева санацију целе зграде Новог дома. Добићемо и нову котларницу, реконструисаће се постојећи лифт са гаранцијом од десет година. Уместо плочица које не испуњавају потребне стандарде због тврдоће и клизавости поставиће се нове подне облоге прилагођене нашим корисницма, променићемо комплетну столарију и биће уклоњена ламперија у складу са прописима из области о противпожарне заштите. Поткровље ће бити преуређено у пословни простор, а постојеће канцеларије ће бити претворене у једнокреветне апартмане које засад немамо у понуди, а за којима постоји велика потреба, каже Вукмирица.
Осим средстава за санацију Новог дома, Геронтолошком центру је од стране Покрајинске владе одобрено 2,3 милиона динара за израду пројектне документације за нову зграду у Старом дому. У марту наредне године биће спремна пројектна документација, што је предуслов за изградњу зграде која ће коштати између 60 и 70 милиона динара. Како је директор Вукмирица истакао, и овај пројекат је веома важан јер корисници Старог дома живе у старим, дотрајалим павиљонима.
Тренутно је у Геронтолошком центру смештено око 160 корисника, а изградњом нове зграде у Старом дому добиће се још 20 до 30 нових места.
Svetislav Vukmirica

Svetislav Vukmirica
GC Kikinda

GC Kikinda