нови дом

novi-dom

Нови дом ГЦ Кикинда налази се у улици Генерала Драпшина 99. То је наменски објекат који обезбеђује све захтеве стандарда и норматива простора, опреме и кадрова. Зграда је грађена од чврстог материјала, обложена фасадном циглом, са приземљем и три спрата, лифтом, са прозорима и вратима од ПВЦ столарије, централним грејањем, климатизованим просторијама. Дом је капацитета за 60 корисника.

У њему су корисницима на располагању 20 двокреветних комфорних гарсоњера у којима је боравак најприближнији начину живљења у сопственом стану. Свака гарсоњера има предсобље, купатило, чајну кухињу, балкон, тв апарат са инсталираним кабловским програмима и прикључаком за телефон. На свим спратовима у објекту налазе се дневни боравци, опремљени са радио и ТВ апаратима и прибором за друштвене игре. У дневном боравку налази се библиотека са преко хиљаду књига, дневне и недељне новине и часописи, видео опрема, компјутер са интернет везом, шанк где се могу по најнижим ценама купити топли и хладни напици. Ту се налази простор за рекреативне и душтвене активности. У холу призмља се налази се простор са кућним љубимцима, великим акваријумом, кавезима са птицама. Све заједничке просторије као и собе оплемењене су сликама еминентних уметника , која су стварана на хуманитарним колонијама више од једне деценије као и собним цвећем и зеленилом. Сви корисници апартмана хране се у заједничкој вишенаменској трпезарији, зависни корисници имају засебну трпезарију а непокретни се хране у болесничким креветима. Комуникација између спратова обавља се помоћу лифта.

За све кориснике обезбеђује се прање и пеглање личног и постељног рубља, дневно спремање просторија у којима живе и бораве, део средстава за одржавање хигијене, фризерске, берберске и педикирске услуге. Свим корисницима нашег дома обезбеђујемо социо–медицинску и хоби-окупациону подршку.
Зависним корисницима је на располагању 7 вишекреветних соба стационарног типа. Собе су опремљене електричним и хидрауличним креветима, звучном и светлосном сигнализацијом. Санитарне просторије и купатила су у потпуности прилагођена овој категорији корисника.

Поред стамбеног простора у Центру су просторије за пружање здравствене заштите и неге, за друштвени живот корисника, Клуб са дневним боравком, услуге стручних радника, радне терапије, физикалне терапије, сервисне службе, модерно опремљена централна кухиња, трпезарија, фризерско-козметички и педикирски салон, службе за администрацију, техничко одржавање, енергетска постројења…

Дворишни простор и зелене површине око објекта са изграђеним стазама, уграђеним клупама и столовима и озелењеном површином, са засађеним украсним дрвећем, жбуњем и прелепим летњиковцем пружају поред естетског доживљаја, сигурност и могућност за угодан одмор. У дворишном простору налази се спратна зграда са магацинским просторима и модерно опремљеним креативним радионицама у приземљу – ткачка и вајарска радионица, радионица за израду предмета од природних материјала.

Општу здравствену заштиту, медицинску негу и рехабилитацију пружају лекар опште праксе, лекар специјалиста консултант, медицинске сестре, физиотерапеут и неговатељице.
Исхрана у дому прилагођена је особама старије животне доби по свим стандардима и нормативима Светске здравствне организације. У састављању јеловника и припремању хране учествује оспособљено особље, што резултира енергетски адекватним и укусним оброцима.

У склопу општег јеловника имамо и јеловник прилагођен корисницима оболелим од шећерне болести (дијабетес мелитус ) и жучних обољења (холециститис), као и комбинације ова два оболења или неког другог оболења који захтева дијететски режим исхране.

Услуге социјалног рада омогућавају брже и лакше прилагођавање условима домског смештаја и подразумевају организовање разноврсних активности и садржаја које чине живот у Дому активнијим, а самим тим и квалитетнијим и сигурнијим.