стари дом

staridom

Ова организациона јединица, која се налази у улици Браће Средојев 18, располаже са четири објекта: стационар, два монтажна павиљона и управну зграду. Стационар је најстарија зграда, која је потпуно реконструисана 2002. године донацијом немачке невладине организације ТХВ. На тај начин створени су веома добри услови за живот корисника и у многоме је олакшан рад особља. Два монтажна павиљона, изграђена осамдесетих година, редовно се одржавају.

Први је адаптиран 2005. године донацијом хуманитарне организације ХЕЛП у којем је поред наших корисника обезбеђен смештај и за одређен број избеглих лица која су се налазила у колективном смештају у Кикинди. Други павиљон је реновиран 2008. године из сопствених средстава. Управна зграда је новосаграђен објекат величине 500 м2, чију је изградњу финансирало ресорно министарство, а који је стављен у употребу 2007. године. У њеном саставу налази се амбуланта, сале за физикалну и радну терапију, сала за састанке, канцеларије запослених и три апартмана са купатилима и чајним кухињама, који се користе за потребе прихватилишта.

ОЈ Стари дом на располагању има 40 соба за смештај корисника, од тога је 19 двокреветних, 11 трокреветних и 10 вишекреветних соба. Сва три објекта у дому у ком су смештени корисници имају трпезарију, чајну кухињу, купатила са кадом и туш кабинама и просторију за дневни боравак. У свом саставу Стари дом такође има и кухињу, фризерски салон, вешерај и централну гардеробу. Котларница на гас обезбеђује централно грејање за све објекте у Установи. Сви објекти за смештај корисника су климатизовани и уграђена им је ПВЦ столарија.

Дворишни простор дома је велик са засадима цвећа, воћа и украсног дрвећа. Цео простор је комплетно рестауриран: поплочан је, постављени су платои за клупе, засејана трава и распоређене баштенске гарнитуре.

Свакодневна брига за више од стотину корисника не значи само пружање одговарајућег смештаја, исхране, хигијене и здравствене заштите већ и обогаћивање свакодневног живота омогућавањем бављења разним хоби активностима, укључивањем у рад креативних секција, секција ручног рада, узгојем цвећа и одржавањем цветних башти, ангажовањем у обрађивању мале економије.

Такође заједно са корисницима обележавамо све значајније датуме, славе, верске празнике, прослављамо рођендане, организујеме излете и екскурзије, дружења, приредбе и разне акције.