stari dom

staridom

Ova organizaciona jedinica, koja se nalazi u ulici Braće Sredojev 18, raspolaže sa četiri objekta: stacionar, dva montažna paviljona i upravnu zgradu. Stacionar je najstarija zgrada, koja je potpuno rekonstruisana 2002. godine donacijom nemačke nevladine organizacije THV. Na taj način stvoreni su veoma dobri uslovi za život korisnika i u mnogome je olakšan rad osoblja. Dva montažna paviljona, izgrađena osamdesetih godina, redovno se održavaju.

Prvi je adaptiran 2005. godine donacijom humanitarne organizacije HELP u kojem je pored naših korisnika obezbeđen smeštaj i za određen broj izbeglih lica koja su se nalazila u kolektivnom smeštaju u Kikindi. Drugi paviljon je renoviran 2008. godine iz sopstvenih sredstava. Upravna zgrada je novosagrađen objekat veličine 500 m2, čiju je izgradnju finansiralo resorno ministarstvo, a koji je stavljen u upotrebu 2007. godine. U njenom sastavu nalazi se ambulanta, sale za fizikalnu i radnu terapiju, sala za sastanke, kancelarije zaposlenih i tri apartmana sa kupatilima i čajnim kuhinjama, koji se koriste za potrebe prihvatilišta.

OJ Stari dom na raspolaganju ima 40 soba za smeštaj korisnika, od toga je 19 dvokrevetnih, 11 trokrevetnih i 10 višekrevetnih soba. Sva tri objekta u domu u kom su smešteni korisnici imaju trpezariju, čajnu kuhinju, kupatila sa kadom i tuš kabinama i prostoriju za dnevni boravak. U svom sastavu Stari dom takođe ima i kuhinju, frizerski salon, vešeraj i centralnu garderobu. Kotlarnica na gas obezbeđuje centralno grejanje za sve objekte u Ustanovi. Svi objekti za smeštaj korisnika su klimatizovani i ugrađena im je PVC stolarija.

Dvorišni prostor doma je velik sa zasadima cveća, voća i ukrasnog drveća. Ceo prostor je kompletno restauriran: popločan je, postavljeni su platoi za klupe, zasejana trava i raspoređene baštenske garniture.

Svakodnevna briga za više od stotinu korisnika ne znači samo pružanje odgovarajućeg smeštaja, ishrane, higijene i zdravstvene zaštite već i obogaćivanje svakodnevnog života omogućavanjem bavljenja raznim hobi aktivnostima, uključivanjem u rad kreativnih sekcija, sekcija ručnog rada, uzgojem cveća i održavanjem cvetnih bašti, angažovanjem u obrađivanju male ekonomije.

Takođe zajedno sa korisnicima obeležavamo sve značajnije datume, slave, verske praznike, proslavljamo rođendane, organizujeme izlete i ekskurzije, druženja, priredbe i razne akcije.