novi dom

novi-dom

Novi dom GC Kikinda nalazi se u ulici Generala Drapšina 99. To je namenski objekat koji obezbeđuje sve zahteve standarda i normativa prostora, opreme i kadrova. Zgrada je građena od čvrstog materijala, obložena fasadnom ciglom, sa prizemljem i tri sprata, liftom, sa prozorima i vratima od PVC stolarije, centralnim grejanjem, klimatizovanim prostorijama. Dom je kapaciteta za 60 korisnika.

U njemu su korisnicima na raspolaganju 20 dvokrevetnih komfornih garsonjera u kojima je boravak najpribližniji načinu življenja u sopstvenom stanu. Svaka garsonjera ima predsoblje, kupatilo, čajnu kuhinju, balkon, tv aparat sa instaliranim kablovskim programima i priključakom za telefon. Na svim spratovima u objektu nalaze se dnevni boravci, opremljeni sa radio i TV aparatima i priborom za društvene igre. U dnevnom boravku nalazi se biblioteka sa preko hiljadu knjiga, dnevne i nedeljne novine i časopisi, video oprema, kompjuter sa internet vezom, šank gde se mogu po najnižim cenama kupiti topli i hladni napici. Tu se nalazi prostor za rekreativne i duštvene aktivnosti. U holu prizmlja se nalazi se prostor sa kućnim ljubimcima, velikim akvarijumom, kavezima sa pticama. Sve zajedničke prostorije kao i sobe oplemenjene su slikama eminentnih umetnika , koja su stvarana na humanitarnim kolonijama više od jedne decenije kao i sobnim cvećem i zelenilom. Svi korisnici apartmana hrane se u zajedničkoj višenamenskoj trpezariji, zavisni korisnici imaju zasebnu trpezariju a nepokretni se hrane u bolesničkim krevetima. Komunikacija između spratova obavlja se pomoću lifta.

Za sve korisnike obezbeđuje se pranje i peglanje ličnog i posteljnog rublja, dnevno spremanje prostorija u kojima žive i borave, deo sredstava za održavanje higijene, frizerske, berberske i pedikirske usluge. Svim korisnicima našeg doma obezbeđujemo socio–medicinsku i hobi-okupacionu podršku.
Zavisnim korisnicima je na raspolaganju 7 višekrevetnih soba stacionarnog tipa. Sobe su opremljene električnim i hidrauličnim krevetima, zvučnom i svetlosnom signalizacijom. Sanitarne prostorije i kupatila su u potpunosti prilagođena ovoj kategoriji korisnika.

Pored stambenog prostora u Centru su prostorije za pružanje zdravstvene zaštite i nege, za društveni život korisnika, Klub sa dnevnim boravkom, usluge stručnih radnika, radne terapije, fizikalne terapije, servisne službe, moderno opremljena centralna kuhinja, trpezarija, frizersko-kozmetički i pedikirski salon, službe za administraciju, tehničko održavanje, energetska postrojenja…

Dvorišni prostor i zelene površine oko objekta sa izgrađenim stazama, ugrađenim klupama i stolovima i ozelenjenom površinom, sa zasađenim ukrasnim drvećem, žbunjem i prelepim letnjikovcem pružaju pored estetskog doživljaja, sigurnost i mogućnost za ugodan odmor. U dvorišnom prostoru nalazi se spratna zgrada sa magacinskim prostorima i moderno opremljenim kreativnim radionicama u prizemlju – tkačka i vajarska radionica, radionica za izradu predmeta od prirodnih materijala.

Opštu zdravstvenu zaštitu, medicinsku negu i rehabilitaciju pružaju lekar opšte prakse, lekar specijalista konsultant, medicinske sestre, fizioterapeut i negovateljice.
Ishrana u domu prilagođena je osobama starije životne dobi po svim standardima i normativima Svetske zdravstvne organizacije. U sastavljanju jelovnika i pripremanju hrane učestvuje osposobljeno osoblje, što rezultira energetski adekvatnim i ukusnim obrocima.

U sklopu opšteg jelovnika imamo i jelovnik prilagođen korisnicima obolelim od šećerne bolesti (dijabetes melitus ) i žučnih oboljenja (holecistitis), kao i kombinacije ova dva obolenja ili nekog drugog obolenja koji zahteva dijetetski režim ishrane.

Usluge socijalnog rada omogućavaju brže i lakše prilagođavanje uslovima domskog smeštaja i podrazumevaju organizovanje raznovrsnih aktivnosti i sadržaja koje čine život u Domu aktivnijim, a samim tim i kvalitetnijim i sigurnijim.