Реализација пројекта “Дневни боравак”

Четворомесечни пројекат почео је са реализацијом, а према речима директора Геронтолошког центра, Светислава Вукмирице у плану је да овај пројекат кроз фазу лиценцирања постане и свакодневна активност наше установе.

– У складу са могућностима и средствима која смо добили по пројекту са Националном службом за запошљавање, имамо одређени број радника анагажованих у оквиру јавних радова. Када се заврши процес лиценцирања у плану је отварање пет до десет нових радних места у служби социјалне заштите.

Вукмирица истиче да је дневни боравак нови вид социјалне заштите у оквиру којег је старијим суграђанима омогућено да сами осмисле како ће у просторијама клуба провести неколико сати.

– Корисници услуга овде проводе време кроз различите секције, тачније рекреативну, креативну и информатичку. Ово је простор и у којем бораве наши чланови клуба пензионера, где имају певачку и пикадо секцију, и овај простор би заиста требало да заживи у пуном обиму. Засад је то понедељком, средом и петком, док се уторком и четврком активности одвијају у сали физикалне терапије у Старом дому. Искрено се надам да ће овај пројекат бити препознат од стране локалне самоуправе и да ћемо добити подршку, и када овај пројекат заживи наш циљ ће стварно бити испуњен онако како је и замишљено, каже директор Вукмирица.

У оквиру пројекта, лекар и медицинске сестре запослене у Геронтолошком центру пружају корисницима услуге здравствене заштите, у виду различитих прегледа и савета. Др Ружица Јанковић, лекар Геронтолошког центра, каже да циљ пројекта да се што више понуди старијим суграђанима, и то не само члановима Геронтолошког клуба.

– Сви су позвани и могу да дођу овде, да размене искуства и поразговарају са нама и друже се. За почетак је замишљено тако да имамо одређене термине дневног боравка, односно понедељком, средом и петком од 8 до 16 часова.