Realizacija projekta „Dnevni boravak“

Četvoromesečni projekat počeo je sa realizacijom, a prema rečima direktora Gerontološkog centra, Svetislava Vukmirice u planu je da ovaj projekat kroz fazu licenciranja postane i svakodnevna aktivnost naše ustanove.

– U skladu sa mogućnostima i sredstvima koja smo dobili po projektu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, imamo određeni broj radnika anagažovanih u okviru javnih radova. Kada se završi proces licenciranja u planu je otvaranje pet do deset novih radnih mesta u službi socijalne zaštite.

Vukmirica ističe da je dnevni boravak novi vid socijalne zaštite u okviru kojeg je starijim sugrađanima omogućeno da sami osmisle kako će u prostorijama kluba provesti nekoliko sati.

– Korisnici usluga ovde provode vreme kroz različite sekcije, tačnije rekreativnu, kreativnu i informatičku. Ovo je prostor i u kojem borave naši članovi kluba penzionera, gde imaju pevačku i pikado sekciju, i ovaj prostor bi zaista trebalo da zaživi u punom obimu. Zasad je to ponedeljkom, sredom i petkom, dok se utorkom i četvrkom aktivnosti odvijaju u sali fizikalne terapije u Starom domu. Iskreno se nadam da će ovaj projekat biti prepoznat od strane lokalne samouprave i da ćemo dobiti podršku, i kada ovaj projekat zaživi naš cilj će stvarno biti ispunjen onako kako je i zamišljeno, kaže direktor Vukmirica.

U okviru projekta, lekar i medicinske sestre zaposlene u Gerontološkom centru pružaju korisnicima usluge zdravstvene zaštite, u vidu različitih pregleda i saveta. Dr Ružica Janković, lekar Gerontološkog centra, kaže da cilj projekta da se što više ponudi starijim sugrađanima, i to ne samo članovima Gerontološkog kluba.

– Svi su pozvani i mogu da dođu ovde, da razmene iskustva i porazgovaraju sa nama i druže se. Za početak je zamišljeno tako da imamo određene termine dnevnog boravka, odnosno ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do 16 časova.